Sociaal werker

Nieuw in Venray en Roermond:
MBO Sociaal werker – niveau 4

Een brede, sociale opleiding vind je in het sociaal werk op niveau 4. Je kunt er verschillende kanten mee op. Tijdens de social-work opleiding leer je mensen of groepen te begeleiden. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum aan activiteiten voor jongeren die anders overlast verzorgen, wanneer je kiest voor werk als sociaal-cultureel werker. Of je gaat als sociaal maatschappelijk dienstverlener aan de slag met een alleenstaande moeder die het allemaal niet meer ziet zitten, totdat ze weer zelfstandig aan de maatschappij kan deelnemen. Met andere woorden: voor deze opleiding social work moet je echt een mensenmens zijn. Maar ook gestructureerd en duidelijk: je maakt immers plannen en moet ook evalueren of de doelen zijn behaald.

Wat doet een sociaal werker?

In het buurthuis wordt een kookcursus gegeven, kunnen moeders terecht voor opvoedadvies, wordt elke woensdag een meidengroep gehouden. En op donderdagavond zit er de klaverjasclub. Welke vrolijke duizendpoot organiseert al die activiteiten en cursussen? Dat doet een sociaal-cultureel werker. Om met al die verschillende mensen goed overweg te kunnen, moet je vrij gemakkelijk contact kunnen leggen. Ook creativiteit en organisatietalent zijn eigenschappen die je als cultureel werker zeker van pas komen. Je werkt natuurlijk niet per se in het buurthuis; je kan ook goed in de kinderopvang terecht of aan de slag bij een welzijnsorganisatie.

Een alleenstaande moeder die zich in de schulden heeft gewerkt: hoe komt ze daar vanaf? Of een verslaafde die graag ondersteuning wil bij het afkicken: waar vindt hij die hulp? Een sociaal maatschappelijk dienstverlener weet de juiste weg en helpt zijn of haar cliƫnten bij het oplossen van dit soort problemen. Om dat te kunnen, moet je van alles leren over wetten, regels en administratieve procedures. Je leert dossiers opstellen en doorverwijzen. Goede communicatievaardigheden komen dus wel van pas. Je kunt als sociaal maatschappelijk dienstverlener aan de slag in de zorg, bij een welzijnsorganisatie, in de gevangenis, bij de sociale dienst of bij een gemeente.